Urine als bron van schone energie

    Niels van Linden is een onderzoeker die erin geslaagd is om ammonium uit restwater te halen en om te zetten in elektriciteit. Die elektriciteit kan dan gebruikt worden om nog meer van het schadelijke ammonium uit afvalwater te halen. Dit zou een interessante manier kunnen zijn om riool- en afvalwater te zuiveren want op de manier waarop dit momenteel wordt gedaan kost dit veel energie. 

    Hoe je die gele stroom kan opwekken is redelijk ingewikkeld. Zo moet onder andere het restwater minder zuur (dus basisch) gemaakt worden. Hierdoor wordt het ammonium in het water omgezet in opgelost ammoniak, wat een gas is. Van Linden gebruikt een soort vacuümpomp om het ammoniak als het ware uit het water te zuigen. Het ammoniak gaat vervolgens naar een brandstofcel, waar door de reactie van ammoniak met de zuurstof uit de lucht warmte en elektriciteit ontstaan.

    Het systeem werkt echter nog niet zoals Van Linden zou willen. Nu verbruikt het systeem nog twee keer zoveel energie als het oplevert. Het doel is om uiteindelijk minder energie nodig te hebben om het systeem te laten werken, en meer energie op te wekken. Dit verschil moet uiteindelijk nul worden om energieneutraal te zijn.

    Een toepassing van deze techniek ziet Van Linden vooral op plekken waar geconcentreerde afvalwaterstromen vrijkomen, zoals bij industrieterreinen en landbouwbedrijven of misschien wel bij grote festivals. Maar voor het zover is moet de techniek dus eerst nog wat verbeterd worden.

    bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/urine-als-bron-van-schone-energie

    Please publish modules in offcanvas position.