De verre reis van een plastic fles

    Eerdere studies gaven aan dat tot 80 procent van dat plastic in zee belandt via stromen en rivieren. Maar hoe verloopt dat precies? En tot over welke afstanden? Om dit na te gaan ontwikkelden ze een nieuw, gemakkelijk en goedkoop meettoestel: voor recyclage ingeleverde plasticflessen van een halve liter, met daarin een zelfontworpen trackingtoestel dat werkt via gps-netwerken en satellieten.

    Ze lieten 25 van die flessen drijven vanop verschillende locaties aan de oevers van de Ganges, een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Drie exemplaren dropten ze rechtstreeks in de Golf van Bengalen, waar de Ganges uitmondt in de Indische Oceaan. De fles die de grootste afstand aflegde, overbrugde bijna drieduizend kilometer. 2.845 km, om precies te zijn, omgerekend acht keer de volledige lengte van de Schelde. En dat in amper 94 dagen bovendien, dus gemiddeld iets meer dan 30 km per dag.

    Zowel het besluit als de boodschap zijn duidelijk voor onderzoekleidster Duncan: ‘Onze boodschap-in-een-fles-methode toont aan hoe ver en hoe snel plastic zich over water kan verplaatsen. Het is een wereldwijd probleem dat een wereldwijde aanpak vraagt, want elk stukje plastic dat in een rivier belandt, kan aan een andere kant van de wereld aanspoelen.’

    Bron: https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/de-verre-reis-van-een-plastic-fles

    Please publish modules in offcanvas position.