Doodskist van levende schimmels

    De grafkist van Loop, genaamd Living Cocoon, is gemaakt van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Schimmels groeien namelijk onder de grond in een ingewikkeld netwerk van fijne draden. Al groeiend neutraliseert het mycelium allerlei giftige stoffen en levert voedingsstoffen aan vrijwel alles wat bovengronds groeit. Uit het mycelium zelf groeien in de herfst paddenstoelen, de vrucht van schimmels.

    De grond op een begraafplaats is behoorlijk vervuild. Onderzoekers vinden hier verhoogde concentraties metalen, oliën en microplastics, stoffen die voornamelijk door het begraven lichaam worden achtergelaten. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het ongeveer tien jaar voordat een menselijk lichaam volledig is gecomposteerd. Gelakt hout of metalen onderdelen van een doodskist en synthetische kleding, blijven vaak nog langer in de grond aanwezig.

    De ontwerpers verwachten dat een stoffelijk overschot in de Living Cocoon na slechts twee tot drie jaar is afgebroken doordat mycelium zelf actief bijdraagt aan het composteren. De kist zelf is binnen 45 dagen opgenomen in de natuur en ook de omliggende bodemkwaliteit verbetert.

    Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/doodskist-van-levende-schimmels

    Please publish modules in offcanvas position.