Meekijken met een kever dankzij minicamera

    De onderzoekers hebben een draadloos, lichtgewicht camerasysteem gemaakt dat weinig energie verbruikt en waarmee ze vanuit het oogpunt van een insect kunnen rondkijken. De camera stuurt de beelden (tot vijf per seconde) rechtstreeks naar een smartphone. Hij is bevestigd aan een armpje dat kan draaien. Hierdoor is het mogelijk met de camera een bewegend ding te volgen of juist een overzichts-opname te maken, in hoge beeldkwaliteit. Het geheel weegt ongeveer 250 milligram (een tiende van een kaart uit een kaartspel) en heeft een batterijtijd van maximaal zes uur.  

    Behalve voor insecten is het systeem ook geschikt om op kleine robots te installeren. Zo een draadloos systeem bestond tot nu toe nog niet voor kleine robots of insecten. Het probleem van bestaande kleine camera's, zoals die in smartphones, is dat ze alleen werken met een zware batterij. Dat maakt ze veel te zwaar voor insecten of robotjes. De onderzoekers kozen ervoor om te leren van de insecten zelf. Die kunnen hun facetogen draaien en scherpstellen op een klein voorwerp, zoals een prooi of een mogelijke partner. Altijd een volledig scherpe blik hebben, zou de diertjes veel te veel energie kosten. Om dit ook toe te passen bij de minicamera, bedachten de ingenieurs een mechanische arm. Die kan de camera de gewenste kant op laten kijken, maar niet langer dan een minuut: dan keert het beeld weer terug in de neutrale positie, waarin de camera niet scherp stelt en die daardoor weinig energie kost. Zo kunnen ze met de camera een bewegend voorwerp volgen zonder dat ze de hele robot moeten bewegen.

    De camera en de arm kunnen via bluetooth met een smartphone worden aangestuurd, op maximaal 120 meter afstand. In het systeem is ook een bewegingsmeter ingebouwd. Die zorgt ervoor dat er alleen opnamen worden gemaakt als het insect zich verplaatst. Dat maakt het geheel nog energiezuiniger. Zo kan het tot zes uur achtereen beelden doorsturen. 

    Ondertussen hebben de onderzoekers de camera getest op verschillende kevers en andere insecten. Die zouden er geen enkele last van ondervinden.
     

    Please publish modules in offcanvas position.