Molly Gibson, 'baby van 27 jaar oud'

    Mama Tina (29) en papa Benjamin Gibson (36) wilden graag kinderen, maar omdat Benjamin erfelijke ziekte heeft (mucovisidose), moesten ze medische hulp inschakelen. Ze gingen naar het National Embryo Donation Center (NEDC) in Knoxville. Koppels die een vruchtbaarheids­behandeling ondergaan en embryo's "over" hebben, kunnen die doneren aan het NEDC. Zo kan de organisatie ouders helpen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Deze baby’s noemen ze "Snow babies", "sneeuwbaby's", omdat ze ingevroren bewaard worden.

    Op 25 november 2017 werden Tina en Benjamin de trotse ouders van dochter Emma Wren. Zij is geboren uit een embryo dat op 14 oktober 1992 ingevroren werd. Op dat moment was mama Tina zelf maar net 1,5 jaar. Toen het embryo ontdooid werd en in Tina's baarmoeder geplaatst, was het 24 jaar oud, en dat was vermoedelijk een wereldrecord. Het is niet verplicht om de leeftijd van een ingevroren embryo te noteren in Amerika , daarom kon men niet helemaal zeker zijn dat er nooit oudere embryo’s met succes werden teruggeplaatst. Drie jaar later mogen Tina en Benjamin Gibson opnieuw een dochtertje verwelkomen, Molly Everette. Zij werd geboren op 26 oktober 2020. En ook zij is een "snow baby", het resultaat van een jarenlang ingevroren embryo. En wat nog meer is: het embryo waaruit Molly is gegroeid, komt uit dezelfde vruchtbaarheidsbehandeling als die waaruit Emma is ontstaan. De embryo's werden op hetzelfde moment ingevroren. Molly en Emma zijn dus echte zusjes. Op het moment dat het embryo dat later Molly zou worden, bij Tina ingeplant werd, was het 27 jaar oud. Het zou dus een nieuw wereldrecord zijn, het oudste embryo waaruit een gezonde baby ontstaan is.

    Zouden er in de toekomst nog "oudere" embryo's geboren kunnen worden? Zolang de embryo's correct bewaard blijven, lijkt het dat ze onbeperkt goed kunnen blijven”. Door de geboorte van Molly weten we nu dat ze minstens 27,5 jaar kunnen overleven, mogelijk langer. Wie de natuurlijke ouders van Emma en Molly zijn, is onbekend, alles verloopt anoniem. Tina en Ben hopen wel dat ze hun gezin in de toekomst nog verder mogen uitbreiden, al zal dat dan via adoptie gaan. Een broertje of zusje voor Emma en Molly dat van dezelfde natuurlijke ouders afkomstig is zit er niet meer in, omdat ze alle embryo's van die behandeling hebben opgebruikt.

    Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/03/molly-gibson-geboren-uit-een-embryo-van-27-jaar-oud/

     

    Please publish modules in offcanvas position.