Pootafdrukken van neushoorns helpen dierenbeschermers om hen te beschermen

    Deze Footprint Identification Technique (FIT) is gebaseerd op foto’s die worden gemaakt van pootdrukken, gecombineerd met tijdstip en precieze locatie. Als de foto van goede kwaliteit is, wordt zo een soort unieke vingerafdruk van elk dier bepaald. Ook gaan de foto’s en hun eigenschappen een database in.

    Het systeem kan werken met pootafdrukken in verschillende soorten ondergrond (zand, modder, klei), als de afdruk maar voldoende scherpe lijnen laat zien. Een achtergelaten pootafdruk zal na een tijdje natuurlijk worden uitgewist door regen, wind en andere dieren die langskomen. Daarom zijn verse pootafdrukken het meest geschikt.

    Als een bekende pootafdruk nu ergens anders opduikt op nieuw gemaakte foto’s, kan de software de weg bepalen (schatten) die het dier heeft genomen. Dit geeft dierenbeschermers en politie kostbare informatie bij het tegengaan van stroperij. De hoorns van neushoorns zijn namelijk nog altijd heel populair bij stropers. Heel gek is dat niet, aangezien het hoornmateriaal 60.000 dollar (50.000 euro) per kilo kan opbrengen in Azië. Het FIT-systeem kan ook onderscheid maken tussen alle verschillende voetafdrukken die op één plaats zijn gefotografeerd. Hiermee kan er bepaald worden hoeveel neushoorns er ongeveer in een gebied aanwezig zijn. En dát is weer nuttige informatie voor het slim inzetten van middelen zoals patrouillevoertuigen en politieagenten.

    Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/pootafdrukken-neushoorns-helpen-dierenbeschermers

    Please publish modules in offcanvas position.