Slimme camera ziet telefoongebruik achter het stuur

    Doordat de camera ook het kenteken fotografeert, kan er automatisch een boete verstuurd worden naar de eigenaar van de auto. Nederland heeft twee van deze camera’s aangeschaft van het Australische bedrijf One Task. Nederland zou het eerste land in Europa zijn dat de camera's gaat gebruiken. Het idee is dus dat de camera bovenop een brug staat, en onder een hoek de auto’s die onder de brug passeren fotografeert. De hoek is zodanig dat het gezicht van de bestuurder niet in beeld komt, maar wel een eventuele telefoon (of tablet) die hij of zij gebruikt. Hierdoor komt ook de telefoon die op schoot ligt, en die een passerende agent niet altijd kan zien, in beeld.

    Van elke auto maakt de camera een digitale foto, die wordt verwerkt door een computersysteem. Dat systeem is getraind op het herkennen van mobiele telefoons die in de hand worden gehouden; het herkent de juiste grootte, kleur en vormen van veel voorkomende telefoons. De camera kan zelfs de logo’s van telefoonmerken herkennen, zoals Apple en Samsung. Foto’s van bestuurders zonder telefoon in de hand worden direct gewist. De foto’s die verdacht zijn worden doorgestuurd zodat een menselijke medewerker de foto’s nogmaals kan beoordelen. Wanneer die bevestigt dat het inderdaad gaat om een telefoon in de hand, dan krijgt de eigenaar van de auto een boete van 240 euro in de bus. Het bijzondere van dit systeem is trouwens dat de slimme camera steeds beter zal worden in zijn taak. Als de menselijke medewerker die de verdachte foto’s moet bekijken een foto ziet waarop de camera het mis heeft (en dus dacht een telefoon te zien, maar dit niet klopt) dan zal hij dat doorgeven naar de camera. Die leert daar dan van.

    Er werden twee camerasystemen aangekocht. Het eerste werkt op een batterij die een uur of zeven meegaat, het andere werkt met een systeem dat zelf elektriciteit opwekt, waardoor deze camera twee weken lang op een plek kan blijven staan. Het is de bedoeling om de camera’s in gans Nederland te gebruiken, zodat mensen zich wel twee keer bedenken voordat ze een telefoon oppakken in de auto. Beide camerasystemen werden de afgelopen tijd reeds getest. Daarbij werd ook duidelijk hoe vaak mensen de wet overtreden. Op één testdag legden de twee camera’s samen zo’n vierhonderd overtredingen vast. Omdat het om een test ging, gaan deze mensen nog vrijuit, maar het geeft de ernst van de situatie aan. Overigens zouden vierhonderd bekeuringen de staat 96.000 euro opleveren. Als de twee nieuwe camera’s goed bevallen, zijn ze in Nederland van plan om er meer aan te schaffen. Het kan helpen om mensen af te schrikken als ze weten dat ze op elk moment betrapt kunnen worden. Dus laat die telefoon lekker in het handschoenenkastje.

    Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/slimme-camera-ziet-telefoongebruik-achter-het-stuur

    Please publish modules in offcanvas position.