Smartphone herkent dronkenschap

    Met te veel drank op achter het stuur kruipen is levensgevaarlijk. Voor mensen met een drankprobleem is informatie over de hoeveelheid alcohol in het lichaam ook van levensbelang. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat een eenvoudige smartphone vrij nauwkeurig kan meten hoeveel iemand op heeft.

    De meeste smartphones zijn voorzien van verschillende sensoren, zoals versnellingsmeters en gyroscopen (hierdoor kunnen draaiingen waargenomen worden). Onderzoekers hebben nu een methode ontwikkeld waarmee die sensoren worden gebruikt voor het vaststellen van de mate van dronkenschap. De onderzoekers lieten een kleine groep van 22 volwassenen naar het lab komen, waar ze werden getrakteerd op een grote hoeveelheid wodka. Vervolgens moesten ze gedurende enkele uren steeds een stukje lopen: tien stappen recht vooruit, omdraaien, en weer tien stappen terug. Ze hadden daarbij met een elastiek een smartphone om hun middel gebonden. 

    De smartphone ging hierbij de versnelling en de zijwaartse beweging van de wandelaars meten. Ook verticale bewegingen en de mate waarin ze met hun lichaam naar voren en achteren schommelden werden gemeten met de sensoren. In zekere zin vergelijkbaar dus met een stappenteller zoals velen die nu al op hun smartphone hebben staan. Nieuw is echter de software die analyseert of het om normale stappen gaat of om een dronken waggelpas.

    In 90 procent van de gevallen kon met deze methode worden vastgesteld of de proefpersoon méér had gedronken dan de in de Verenigde Staten wettelijk toegestane limiet (0,8 promille) om te mogen deelnemen aan het verkeer.

    Dit onderzoek is nog maar het begin voor de onderzoekers. Nu gaan ze proberen of ze dezelfde resultaten kunnen behalen wanneer de smartphone niet op de rug worden gebonden, maar gewoon in de broekzak zit of in de hand wordt gehouden. Over vijf jaar hopen ze zover te zijn dat iedereen die naar het café is geweest en daar iets te veel heeft gedronken, automatisch een waarschuwing ontvangt op zijn telefoon. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de dronken persoon nog in zijn auto stapt, ruzie zoekt of onbeschermd seksueel contact heeft.

    Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/smartphone-herkent-dronkenschap

    Please publish modules in offcanvas position.