Superwitte verf maakt airco nutteloos

    Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben nu een witte verf ontwikkeld die maar liefst 98 procent van het zonlicht terugkaatst. Dat is ruim 10 procent meer dan eerder ontwikkelde 'superwitte' verfsoorten. Het belangrijkste ingrediënt van warmte weerkaatsende witte verven was tot nu toe titaniumoxide. Dat weerkaatst vrijwel al het zichtbare licht, maar een nadeel is dat het UV-licht wél opneemt en ook dat leidt tot opwarming. In hun zoektocht naar een andere mogelijkheid vonden de Amerikaanse onderzoekers bariet, een goedkoop en eenvoudig verkrijgbaar mineraal. Vermengd met teflon, maakten de ingenieurs een verf die vrijwel al het zonlicht weerkaatst, ook het onzichtbare. Daarnaast bevat de nieuwe verf minder polymeer bindmiddel, dat ook de eigenschap heeft warmte op te nemen. 

    UNStudio, het Amsterdamse bureau van de bekende architect Ben van Berkel, stelde vorig voorjaar een eigen wonderverf met sterk weerkaatsende eigenschappen voor: The Coolest White. Met een weerkaatsingswaarde van 88 procent neemt die echter tien procent meer zonlicht op dan de nu in Californië ontwikkelde verf. 

    De Amerikaanse onderzoekers wijzen erop dat hun verf niet alleen de kosten van airco's in gebouwen kan verminderen, maar dat het materiaal ook kan helpen tegen het hitte-eilandeffect. Dit is het verschijnsel waarbij we zien dat het in steden in de zomer meestal een paar graden warmer is dan op het platteland omdat de warmte er blijft hangen. Als de verf op wereldschaal wordt toegepast, kan het zelfs een bijdrage leveren tegen klimaatverandering, volgens de onderzoekers.
     

    Please publish modules in offcanvas position.