Nieuwe techniek zet zout water binnen een half uurtje om in schoon drinkwater

    Het omzetten van zout in zoet water is op zich niet nieuw. Er bestaan op dit moment al enkele manieren om zout zeewater om te zetten in drinkwater; een proces dat ook wel ontzilting wordt genoemd. Toch zijn deze systemen niet ideaal. “De kosten van deze methodes en de energie die nodig is voor ontzilting zijn de belangrijkste hindernissen,” legt onderzoeker Huanting Wang aan Scientias.nl uit. En dus blijven wetenschappers zoeken naar nieuwe manieren om zout water goed én duurzaam om te zetten in zoet drinkwater.


    Aan het begin van dit jaar kwamen onderzoekers al met een nieuwe methode die mogelijk het einde betekende voor het ernstige tekort aan drinkwater. En daar werkt een nieuw onderzoeksteam nu aan verder. Bovendien brengen ze enkele belangrijke verbeteringen aan. In de nieuwe studie presenteren onderzoekers een veelbelovende nieuwe techniek die zee- en brak water binnen een halfuurtje omzet in veilig, schoon drinkwater.

    De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat drinkwater van goede kwaliteit minder dan 600 ppm (deeltjes per miljoen) mag hebben. In ongefilterd water zitten namelijk veel opgeloste stoffen. En hoe meer opgeloste stoffen in water, hoe viezer en minder drinkbaar het water is. De onderzoekers verzamelden water uit een rivier dat een waarde van 2233 ppm had. Vervolgens wisten ze dit water met behulp van hun nieuwe methode te filteren tot een waarde van minder dan 500 ppm. En dat ook nog eens razendsnel: in slechts een halfuurtje. De nieuwe methode is ook nog eens ontzettend energiezuinig. Want de onderzoekers
    wekten de benodigde elektriciteit met behulp van zonlicht op. “Zonlicht is de meest voorkomende en de belangrijkste hernieuwbare energiebron op aarde,” zegt Wang. Volgens de onderzoeker is het gebruik van de zon als energiebron heel belangrijk. “Nu kunnen we water ontzilten in afgelegen gebieden of in regio’s zonder goede infrastructuur,” zegt hij. “Bovendien kan het ook kleinschalige zoetwatervoorzieningen in energie voorzien.”


    Met de studie tonen de onderzoekers aan dat het nu mogelijk is om zout water op een energiezuinige manier om te zetten in veilig en schoon drinkwater. “Bovendien is onze methode ook nog eens goedkoop,” onderstreept Wang. Wanneer we deze techniek daadwerkelijk kunnen gaan toepassen, weten we echter nog niet. Maar als het zover is, zal het uitkomst bieden voor miljoenen mensen op de wereld die het momenteel nog met weinig schoon drinkwater moeten stellen.

    Bron: https://www.scientias.nl/nieuwe-techniek-zet-zout-water-binnen-een-halfuurtje-om-in-schoon-drinkwater/

    Please publish modules in offcanvas position.