Ook vampiervleermuizen doen als ze ziek zijn aan 'social distancing'

    Wanneer een ziekteverwekker zich over een groep verspreidt, kunnen veranderingen in sociaal gedrag de verspreiding van de ziekte veranderen. Wanneer gezonde dieren uit de buurt van een zieke blijven, kan de snelheid waarmee de ziekte naar anderen wordt avergedragen afnemen. Sommige insecten (zoals bijen) doen aan zelfisolatie wanneer ze ziek zijn of worden door andere bijen uit de kolonie verdreven. Maar ook het ziek zijn op zich kan er al voor zorgen dat een ziek dier soortgenoten minder snel besmet. Wanneer je ziek bent, slaap je vaak meer en beweeg je minder. Deze door ziekte veroorzaakte ‘social distancing’, zien we terug bij veel diersoorten in het dierenrijk.


    Onderzoekers vroegen zich in een nieuwe studie af of ook vampiervleermuizen aan social distancing doen. Sinds de uitbraak van het coronavirus zien velen vleermuizen als de boosdoeners. We weten dat veel virussen die voor mensen mogelijks dodelijk zijn ook vleermuizen kunnen treffen. Zo zijn vleermuizen dragers van het ebolavirus, maar ook van rabiës (hondsdolheid) en verschillende coronavirussen, waaronder mogelijk ook SARS-CoV-2. Het team wilde graag weten hoe vampiervleermuizen zich gedragen wanneer ze ziek zijn en of ze bijvoorbeeld minder tijd doorbrengen in de buurt van soortgenoten. De onderzoekers hadden dit gedrag eerder al in het laboratorium gezien. Maar vertonen wilde vampiervleermuizen hetzelfde gedrag?


    De onderzoekers vingen 31 volwassen vrouwelijke vampiervleermuizen uit een holle boom in Lamanai, gelegen in het Centraal-Amerikaanse land Belize. Vervolgens spoten ze de helft van de gevangen vleermuizen in met de stof lipopolysacharide die een sterke afweerreactie veroorzaakt. De andere vijftien vleermuizen kreeg een zoutoplossing ingespoten. De vleermuizen werden voorzien van merkers (volgtags) zodat ze gevolgd konden worden en werden vervolgens weer vrijgelaten in hun holle boom. “Deze volgtags gaven ons de mogelijkheid om het sociale gedrag van deze vleermuizen van uur tot uur en zelfs van minuut tot minuut te bestuderen,” zegt onderzoeksleider Simon Ripperger. Gedurende drie dagen volgden de onderzoekers de dieren op de voet en bekeken veranderingen in hun gedrag.


    De onderzoekers kwamen tot een opvallende ontdekking. Want in vergelijking met de gezonde vleermuizen die enkel een zoutoplossing hadden gekregen, brachten de zieke vleermuizen minder tijd met groepsgenoten door. Gemiddeld zag een zieke vleermuis vier soortgenoten minder dan een gezond dier. De kans dat een gezond dier tijd doorbracht met een groepsgenoot lag rond de 49 procent, terwijl dit percentage voor zieke vleermuizen veel lager lag: slechts 35 procent. Bovendien brachten zieke vleermuizen bijna een halfuur minder tijd door met anderen. Kortom, ook vampiervleermuizen doen dus wanneer ze ziek zijn aan social distancing.

    Het betekent dat social distancing waarschijnlijk een doeltreffende manier is om een ziekteverwekker minder kans te geven zich te verspreiden. En dat is natuurlijk heel belangrijk, zeker nu de tweede coronagolf is uitgebroken. Een drager zonder symptomen die zich niet bewust is dat hij het virus heeft, kan namelijk alsnog met veel mensen in contact komen en zo toch het virus overdragen. Om die kans dus zoveel mogelijk te beperken, waarschuwen de onderzoekers dat voorzorgsmaatregelen, zoals social distancing, handen wassen, het dragen van mondkapjes, testen en jezelf isoleren als je ziek bent, van heel groot belang zijn.

    Bron: https://www.scientias.nl/ook-vampiervleermuizen-doen-als-ze-ziek-zijn-aan-social-distancing/

    Please publish modules in offcanvas position.