Hortense, de supercomputer van de Universiteit Gent

    Hortense kan uitpakken met de volgende troeven:

    • Meer dan 44.000 CPU-cores (processoren)
    • 88 GPU's of graphical processing units
    • Een totaal RAM-werkgeheugen van bijna 100 TB
    • Een opslagcapaciteit van meer dan 3 PB (nog eens 30 keer zoveel)


    Als ze helemaal op dreef is, haalt Hortense piekprestaties tot 3,3 petaflops, dat zijn 3.300.000.000.000.000 bewerkingen per seconde. Ze wordt daarmee wellicht één van de 500 snelste supercomputers ter wereld.

    De Tier1 supercomputer is beschikbaar voor alle Vlaamse onderzoekers, voor allerlei soorten onderzoek. Computertijd aanvragen is gratis, maar moet wel gebeuren in verband met een project. Het projectvoorstel moet door een speciale beoordelingsgroep aanvaard worden.

    Het datacenter van de Universiteit Gent, in 2010 speciaal gebouwd voor de allereerste Vlaamse Tier1 supercomputer die er in 2012 geplaatst werd, krijgt dit jaar nog een upgrade om de nieuwste Tier1 in de beste omstandigheden te laten werken.

    De naam ‘Hortense’ is een verwijzing naar de roepnaam van Nicole-Reine Lepaute, geboren in 1723. Zij was een vrouw die verscheidene zware astronomische berekeningen heeft uitgevoerd, zoals de voorspelling van de komst van de komeet Halley. Dat deed ze samen met rekenkundige Alexis Clairaut, die met de eer ging lopen. Uiteindelijk werd haar bijdrage wel erkend. In haar later leven berekende Hortense onder andere nog de baan van Venus en voorspelde ze correct een zonsverduistering.

    Bron: https://engineeringnet.be/belgie/detail_belgie.asp?Id=23487

    Please publish modules in offcanvas position.