Dunste fietshelm ter wereld

    De eerste beschermlaag bestaat uit harde kunststof pantserdelen op de buitenzijde van de helm. Deze voorkomen dat harde voorwerpen, zoals steentjes, de helm doorboren en verdeelt krachten over een groter gebied.

    De tweede, middelste laag bestaat uit een speciaal ontwikkeld soort schuim met tegelijk taaie en elastische eigenschappen. Deze schuimlaag zou de meest kritieke G-krachten zoveel mogelijk op moeten vangen en verspreiden. In de laag PUR-schuim zitten bovendien (hele) kleine luchtbelletjes, die eveneens een deel van de inwerkende kracht opvangen.

    De derde, binnenste laag bestaat uit een honingraatstructuur van een rubberachtig materiaal dat elastisch is of zelfs zacht wordt bij warmte. Dit materiaal is onder normale omstandigheden dus zacht en soepel, waardoor de helm zich vormt naar je hoofd. Bij een val of botsing verbreekt een groot aantal molecuulverbindingen in dit materiaal, waardoor het een harde beschermlaag vormt die de energie opneemt. Dit is omkeerbaar: nadat de kracht heeft ingewerkt ontstaan weer nieuwe molecuulverbindingen en wordt het materiaal weer zacht.

    Dankzij de zachtere binnenste en middelste laag kun je de Newton-Rider-fietshelm dubbelvouwen tot een pakketje van ongeveer 7,5 centimeter dikte. Dit past makkelijk in een tas of rugzak. De helm weegt ongeveer 450 gram.

    Om gebruik van de helm aan te moedigen heeft die een ingebouwde chip die communiceert met een smartphone. Aanbieders van deelfietsen en -scooters kunnen gebruikers hierdoor bijvoorbeeld korting bieden als gebruik van de helm wordt vastgesteld.

    Goedkoop is de helm niet. Inde voorverkoop kost het ding 84 euro; de levering staat gepland voor maart 2021. 

    Bron: 

    https://www.deingenieur.nl/artikel/dunste-fietshelm-ter-wereld

    Please publish modules in offcanvas position.