Nooit meer een gestolen fiets door dit onsnijdbare materiaal

    ‘Het is echt geweldig’, zegt Miranda Anderson van de Universiteit van Stirling in het Verenigd Koninkrijk, die meewerkte aan dit project. In plaats van dat dit materiaal een heel hard oppervlak heeft dat krachten van buiten goed aankan, verstoren de keramische bolletjes die krachten door te trillen. ‘Door die trillingen maakt het materiaal zelfs de snijmachines stuk en zorgt het ervoor dat de straal van waterstraalsnijders breder wordt waardoor die minder goed werkt, zegt Anderson.

    Daarnaast heeft het materiaal een tweede verdedigingsmechanisme. Als je probeert om het kapot te snijden, breken de keramische bolletjes in kleinere stukjes. Die stukjes zijn nog harder en werken een beetje zoals schuurpapier. ‘Dus het materiaal proberen te beschadigen, geeft het een nog grotere weerstand tegen beschadigingen’, zegt Anderson. Een slijpschijf heeft ongeveer 45 seconden nodig om door speciaal staal, gebruikt als bescherming tegen mijnen, te snijden. Tegen Proteus bleek de slijpschijf nutteloos.

    Het enige vergelijkbare materiaal in de wereld is diamant, zegt Anderson. Maar Proteus is goedkoper en lichter. Hierdoor is het nuttig voor een heleboel verschillende toepassingen, van veiligheidsdeuren tot schoenzolen of elleboog- en armbescherming voor arbeiders. Anderson gelooft dat Proteus in grote hoeveelheden gemaakt kan worden. Er is namelijk geen schaarste aan de metalen en het keramiek waar Proteus van gemaakt is.

    Bron: https://www.newscientist.nl/nieuws/nooit-meer-je-fiets-gestolen-door-onsnijdbaar-materiaal/

    Please publish modules in offcanvas position.