Vaccin tegen ziekte van Lyme blijkt veilig en goed werkzaam

    Het vaccin is ontwikkeld door het Franse bedrijf Valneva. Wanneer een gevaccineerd persoon gebeten wordt door een teek, zorgt het vaccin ervoor dat de Lyme-veroorzakende bacteriën uit de teek niet tot de menselijke bloedbaan doordringen. Dat doet het vaccin door de aanval in te zetten op een bepaald stofje (een eiwit) dat de bacteriën meedragen.

    Het bedrijf heeft nu de resultaten bekendgemaakt van een test bij 572 volwassenen in Europa en de VS. Het vaccin zorgde in 82 tot 96 procent voor bescherming tegen de ziekte van Lyme. Ook had het geen schadelijke bijwerkingen. ‘De resultaten zijn zeer veelbelovend’, zegt Maria Gomes-Solecki van de Universiteit van Tennessee.

    Volgens Thomas Lingelbach, is de volgende stap het testen van het vaccin onder kinderen en grotere aantallen volwassenen. Ook moet bepaald worden of latere extra vaccinaties nodig zijn voor langdurige bescherming. ‘We hopen dat het vaccin binnen vijf jaar beschikbaar is’, zegt hij.

    Lingelbach stelt dat kinderen dringend een vaccin nodig hebben omdat ze veel meer risico lopen dan volwassenen om getroffen te worden door de ziekte van Lyme. Bovendien wijst onderzoek uit dat kinderen vaak niet doorhebben dat ze door een teek zijn gebeten. Dat maakt het moeilijker om hen snel genoeg te behandelen.

    Eind jaren negentig was er ook al een gelijkaardig vaccin tegen Lyme beschikbaar. Dat veranderde echter toen antivaccinatiecampagnes zonder reden beweringen over ernstige bijwerkingen hadden verspreid. Daardoor werden mensen bang om zich te laten vaccineren.

    Gomes-Solecki hoopt dat het nieuwe vaccin niet hetzelfde lot ondergaat als het eenmaal is goedgekeurd. ‘Ik heb het gevoel dat de mensen hier anders zijn over beginnen denken de afgelopen jaren. Er is meer behoefte aan een vaccin, doordat de ziekte van Lyme zich naar nieuwe plekken blijft verspreiden. Ook zijn er onderzoeksresultaten bekendgemaakt die de veiligheid van het oorspronkelijke vaccin bevestigen.’

    Bron: https://www.newscientist.nl/nieuws/vaccin-tegen-ziekte-van-lyme-blijkt-veilig-en-effectief/

    Please publish modules in offcanvas position.