Mensen die vaak hete pepers eten, leven mogelijk langer

    Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat het eten van hete pepers een aantal voordelen heeft. “Chilipeper is een populair kruideningrediënt in veel keukens,” vertelt onderzoeker Bo Xu aan Scientias.nl. “Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel mogelijke gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen.” Het eten van hete pepers is dus best gezond. Maar hoé gezond precies?

    Om die vraag te beantwoorden en het effect van hete pepers op sterfte te onderzoeken, bestudeerden de onderzoekers 4.729 studies. Daarnaast besloten ze ook zelf een groot onderzoek op poten te zetten. Ze bestudeerden de gezondheids- en voedingsgegevens van meer dan 570.000 personen afkomstig uit de Verenigde Staten, Italië en Iran. Vervolgens gebruikten ze dit om de resultaten te vergelijken tussen de personen die regelmatig hete pepers eten met degenen die zelden of nooit chilipepers eten. “De bevindingen zijn erg verrassend,” zegt Xu. “Ze laten mogelijk een positief gezondheidsvoordeel zien voor de mensen die vaak hete pepers eten.” De bevindingen zijn inderdaad opmerkelijk. Want uit de studie blijkt dat mensen die regelmatig hete pepers eten, 26 procent minder kans lopen om te sterven aan hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben ze een 23 procent kleinere kans om te overlijden aan kanker. Ten slotte blijkt dat als je regelmatig hete pepers op het menu hebt staan, de kans op vroegtijdig overlijden sowieso met 25 procent vermindert. En dat is interessant. “Dit benadrukt dat bepaalde voedingsfactoren een belangrijke rol kunnen spelen in de algehele gezondheid,” besluit Xu. “Wat ook interessant is, is het feit dat dit  is gebaseerd op vier grote onderzoeken uit verschillende landen. Het lijkt erop dat de mogelijke gezondheidsvoordelen van het eten van hete pepers in verschillende landen en in verschillende culturen aanwezig zijn.”


    De grote vraag is natuurlijk waarom het eten van hete pepers zo gezond lijkt te zijn. “Onze studie kan deze belangrijke vaag helaas niet precies beantwoorden,” zo stelt Xu. “Ik veronderstel dat deze mogelijke positieve gezondheidseffecten kunnen worden toegeschreven aan capsaïcine. Maar extra onderzoeken zijn nodig om dit verder uit te pluizen. Omdat de exacte redenen die de bevindingen zouden kunnen verklaren momenteel onbekend zijn, is het onmogelijk om definitief te kunnen vaststellen dat het eten van chilipeper het leven verlengt en sterfgevallen vermindert,” legt Xu uit. “Onze studie lijkt inderdaad aan te tonen dat er een verband kan bestaan. Maar we kunnen nog geen oorzaak aantonen tussen het eten van chilipeper en de waargenomen gezondheidsresultaten. Nu beschikken we bovendien ook nog niet over kennis over de ideale hoeveelheid en hoe vaak je hete pepers zou moeten eten om de positieve gezondheidsvoordelen te zien.”

    Bron: https://www.scientias.nl/mensen-die-veelvuldig-hete-pepers-eten-leven-mogelijk-langer/

    Please publish modules in offcanvas position.