Wilde honingbijen smeren uitwerpselen aan hun voordeur om hoornaars buiten te houden

    Maar wie denkt dat de honingbijen het erbij laten zitten, heeft het mis. De bijen hebben namelijk een manier gevonden om de hoornaars af te schrikken. In een artikel maken onderzoekers van de University of Guelph bekend dat Aziatische honingbijen doelbewust uitwerpselen van andere dieren rond de ingang van hun nest smeren. En dat werkt. Onderzoeker Gard Otis kwam de opmerkelijke gewoonte van de bijen op het spoor toen het hem opviel dat rond de ingang van de nesten van Vietnamese bijen vaak donkere vlekjes zichtbaar waren (zie foto). Hij deed wat navraag bij lokale bijenhouders en die vertelden hem dat het om buffelmest ging en dat zij vermoedden dat de bijen de mest gebruikten om hoornaars buiten de deur te houden. De interesse van Otis was gewekt en hij besloot dit door middel van een aantal experimenten verder uit te zoeken.

    Het aanbrengen van de mest leek ook echt te werken. De hoornaars brachten aanzienlijk minder tijd door bij de ingang van bijennesten die zwaar met mest versierd waren. Ook openden ze veel minder vaak de aanval op bijennesten die van heel wat mest waren voorzien. Dat de hoornaar ook de reden is dat de Aziatische honingbijen met de mest bezig zijn, wordt verder aangetoond door een tweede experiment. Hierbij verzamelden de onderzoekers feromonen (chemische stofjes om boodschappen over te brengen) die de hoornaars afzetten op bijennesten die ze willen leegroven. De wetenschappers smeerden deze op de ingang van bijennesten. Dit zorgde ervoor dat de bewoners van de nesten mest gingen verzamelen en aanbrengen aan hun nest

    Waarom de hoornaars in Vietnam zo’n afkeer hebben van de met mest besmeerde bijennesten hebben de onderzoekers nog niet helemaal kunnen ontdekken. Mogelijk vinden de hoornaars het gewoon stinken (uit experimenten blijkt dat de bijen een voorkeur hebben voor sterk ruikende mest van bijvoorbeeld varkens). Een andere mogelijkheid is dat de geur van de mest mogelijk de geur die de bijen zelf voortbrengen moeilijker herkenbaar maakt waardoor de hoornaars de bijennesten minder gemakkelijk kunnen vinden.

    Bron: https://www.scientias.nl/wilde-honingbijen-smeren-poep-aan-hun-voordeur-om-hoornaars-buiten-te-houden/

    Please publish modules in offcanvas position.