De fascinerende Groenlandse haai: één van de oudste dieren op aarde.
    De Groenlandse haai (Somniosus microcephalus) behoort tot de familie van de ijshaaien of sluimerhaaien. Ze leven vooral in het noordelijk deel van de Altantische oceaan. Deze rare haai wordt zo'n 6,4 tot 7,3 meter lang en kan tot 1400 kg wegen. Deze lange levensduur heeft de Groenlandse haai te danken aan een zeer trage stofwisseling (ademhaling, vertering, enz...). Het hart van deze haai klimt om de 10 seconden. Ze leven voornamelijk in de diepzee, tussen 200 en 600 meter diepte.
     
     
    In de van een Groenlandse haai zijn resten gevonden van allerlei soorten zoals vis en aas, maar ook zeehonden, ijsberen en rendieren... Hoe dat is kunnen gebeuren, is nog steeds een raadsel. Door de trage stofwisseling slagen deze haaien erin om gigantische leeftijden te bereiken. Maar dit komt met een kost: een trage stofwisseling. Hun hart slaat één keer op de 10 seconde, dus dat is een harslag van 6 keer per minuut. Daarnaast zijn ze super traag. Ze halen snelheden van 1,22 km/uur. Hierbij is het dus een raadsel hoe ze bijvoorbeeld een zeehond (35km/u) kunnen vangen. De Groenlandse haai is pas klaar om nageslacht voort te brengen op 150 jarige leeftijd. Naar schatting worden ze dus 400 jaar oud.
     
    Het vlees van de Groenlandse haai is giftig voor de mens. Er zit namelijk een grote hoeveelheid ureum in.
    Voor meer informatie over dit bijna mythische dier, verwijzen we jullie graag door naar volgend artikel op Animals Today (nederlands).
     

    Please publish modules in offcanvas position.