Hebben ze de eerste sterren van het heelal gevonden?

    Wetenschappers hebben tot op heden de eerste sterren nog niet kunnen zien. Wel weet men dat helemaal in het begin het universum bijna volledig uit pure, neutrale waterstof bestond. Waterstof  is een zeer klein element. Door het vormen van sterren kwam er energie vrij en zorgde dit ervoor dat deze waterstof veranderde. Dit hebben ze kunnen detecteren via een klein trucje. Hiervoor gebruiken ze radio-astronomie.

    Radio-astronomie maakt gebruik van de golflengten van verschillende soorten straling (waaronder licht). Ieder element heeft zijn specifieke eigenschappen waaraan een specifiekek frequentie en golflengte aan gekoppeld zijn. Neutrale waterstof heeft een frequentie van 1420 MHz (= golflengte van 21 cm).

    De radio-astronomen gingen hiermee aan de slag, maar ze stootte op enkele problemen. Enerzijds was de straling bijzonder zwak, anderzijds is er zo veel ruis aanwezig waardoor het moeilijk is om de juiste signalen uit alle straling de halen. De eerste stappen zijn gezet, maar met de huidige technologie zijn de wetenschappers nog niet in staat om dit allemaal te analysere en uit te filteren. Het is wachten op de volgende generatie aan radio-telescopen.

    Bron: Volkssterrenwacht Urania

     

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.