Wat is het nut van kleine bossen onderwater?
    Naar analogie van de "Tiny Forests" project van het IVN, hebben ze nu de "Tiny Sea Forest" project in het leven geroepen. Van de kleine bossen op het land hebben ze er ondertussen al meer dan honderd gerealiseerd. Dit heeft als doel om de biodiversiteit op het land te verhogen, maar ook om de mens dichter bij de natuur te brengen. Zo een klein bos is maar zo groot als een tennisveld, maar draagt wel enorm bij tot de plaatselijke biodiversiteit. Deze kleine bossen kunnen ervoor zorgen dat dieren zich gemakkelijker kunnen verspreiden, of gewoon een nieuwe thuis vinden.

    Na het succes op land heeft het IVN ervoor gekozen om in 2021 van start te gaan met een zusterproject. Het principe is hetzelfde, enkel gaat het bos verplaatsen naar onder water. Dit zal voornamelijk in de zee in de riviermondingen tot zijn recht komen. Uiteraard zullen hier niet de alledaagse bomen en landplanten voor gebruikt worden, maar waterplanten. De onderzoekers zijn volop bezig met het bestuderen en bekijken welke zeewaterplanten hiervoor het beste in aanmerking komen. 
     
    Een dergelijk project met kleine biodiversiteit hotspots kunnen ook bijdragen aan een betere waterkwaliteit, wat ons allen ten goede komt. Naast de keuze van planten, moet er ook een bepaalde structuur bedacht worden waardoor dit 'waterbos' beschermd is van schepen en zeestroming en dergelijke. Er komt meer bij kijken dan op het eerste zicht gedacht wordt. Hierbij gaan zowel Universiteiten als lagere en secundaire scholen aan de slag om hun ideeën over een dergelijk klein onderwaterbos te geven.

    Meer weten over dit project, bekijk zeker onderstaande link (en bijhorende links)
     

    Please publish modules in offcanvas position.