Hoe zou onze horizon eruit zien als de aarde plat zou zijn?

Onderstaande foto is genomen met een 300mm telelens vanaf het monument van de Afsluitdijk richting het noord-oosten:

.

De Afsluitdijk loopt over een grote afstand recht en ligt overal even hoog ten opzichte van het omliggende water. Dankzij die rechte dijk kunnen hulplijnen worden getekend langs de wegranden en de oever (foto aanklikken/vergroten om dit duidelijk te zien).

Het kruispunt dat wordt geconstrueerd uit deze hulplijnen is het verdwijnpunt en komt op deze tele-opname duidelijk boven de zichtbare horizon uit. Dit is de hoogte van de horizon bij een platte aarde zonder atmosfeer. Maar zoals in een ander antwoord opgemerkt, door de nevelige aardatmosfeer zal deze horizon nooit (scherp) zichtbaar zijn.

Overigens loopt de Afsluitdijk vlak voor Breezanddijk nét lang genoeg rechtdoor om het effect van de ronde aarde te zien. Op 7,4 kilometer afstand van het Monument zie je het wegdek en de vangrail in de middenberm ongeveer 2 meter duiken ten opzichte van de ingetekende hulplijnen. Dit komt aardig overeen met de berekende kromming van de aarde.

.

Edit 1: na alle nuttige bijdragen een aanvulling voor de liefhebbers:

Om een idee te hebben hoe sterk de foto's zijn ingezoomd staan hieronder 2 foto's met de zon op schaal afgebeeld met wat extra gegevens van de foto, om het zelf na te rekenen. Daarbij staat ook de afstandsschaal langs een virtueel oneindig lange Afsluitdijk op een virtueel platte aarde, afgeleid van de hectometerpaaltjes langs de rechter vangrail.

.

Edit 2: Een uitgewerkte lijnentekening van de afsluitdijk van 100 km lengte op een virtueel rechte aarde en een ronde aarde op elkaar geprojecteerd. Merk op de de werkelijke horizon van de gekromde aarde precies de bovenkant van de boog raakt. De boog volgt de werkelijke kromming van de aarde:

© 2021 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be