Frederik Naedts

    n de Nolse duinen (Kalmthoutse heide) heeft Natuurpunt een grootschalig experiment opgestart om de negatieve effecten van stikstofdepositie te milderen. Uit onderzoek blijkt dat de bodem sterk verzuurd is waardoor kwetsbare planten en dieren zoals stekelbrem, kruipwilg en heivlinder met uitsterven bedreigd zijn. Er wordt momenteel onderzocht of door het aanbrengen van steenmeel, een bodemverbeteraar op basis van fijngemalen gesteente, de biodiversiteit zich op termijn kan herstellen. Biodiversiteit verarmt door stikstofdepositie.

    Chronische verzurende stikstofdepositie uit landbouw, industrie en verkeer is momenteel één van dé grootste bedreigingen voor heidefauna- en flora. Typische heidesoorten als korhoen en tapuit zijn in Vlaanderen reeds verdwenen als broedvogel, en andere soorten zoals wulp en jeneverbes zijn bedreigd. Als er geen brongerichte maatregelen komen om de depositie significant te verminderen, gaan we richting een volledige verarming van het heidelandschap. Zolang dergelijke maatregelen er niet zijn, is het voor beheerders van heidelandschappen zaak om de huidige soorten d.m.v. intensief natuurbeheer te behouden.

    Lees meer hierover op https://www.natuurpunt.be/nieuws/steenmeel-moet-biodiversiteit-op-verzuurde-heide-herstellen-kalmthout-20200430

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.

    Please publish modules in offcanvas position.