Vleermuizen welkom in elektriciteitscabine

    De elektriciteitscabine in Nederokkerzeel is uniek in Vlaanderen. Samen met Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos heeft Fluvius bekeken hoe ze met de plaatsing van de distributiecabine ook de natuurwaarden in het gebied konden verbeteren. Ze lieten daarvoor een ‘vleermuizendak’ ontwikkelen met speciale openingen zodat de vleermuizen makkelijk in en uit het zoldergedeelte kunnen vliegen. Kleine aanpassingen zoals deze kunnen erg gunstige effecten hebben voor beschermde soorten zoals vleermuizen.

    In de zomermaanden vormen de wijfjes van vleermuizen zogenaamde kraamkolonies. Kris Boers (Natuurpunt): “Dit zijn groepen wijfjes die bijeenkomen en op deze plaatsen hun jongen ter wereld brengen en opvoeden. Zo’n groep heeft enkele voordelen voor de vleermuizen: door dichter of verder uiteen te gaan hangen kunnen de vleermuizen zelf de omgevingstemperatuur regelen. Dit is belangrijk omdat de baby-vleermuizen erg klein zijn en hun lichaamstemperatuur nog niet zelf kunnen regelen. Bovendien is er in zo’n groep steeds een babysit beschikbaar, wat de wijfjes de kans geeft om voedsel te gaan zoeken zonder hun jong hulpeloos achter te laten. Mannetjes zijn niet welkom in zo’n kraamkolonie; zij leiden een vrij eenzaam leven en zoeken apart van elkaar een eigen slaapplaats.

    De zolder van de elektriciteitscabine kan zowel in de zomer als de tussenseizoenen gebruikt worden door vleermuizen. In de winter zoeken vleermuizen plaatsen op met een stabiele temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Dan vind je ze in de regio in bunkers en ijskelders.

     

    Lees meer op: https://www.natuurpunt.be/nieuws/vleermuizen-welkom-elektriciteitscabine-20210824

    Please publish modules in offcanvas position.