Uitgestorven gewaande waterkever van zilte habitats na 68 jaar teruggevonden

    Ooit waren uitgestrekte zoutwatermoerassen bijzondere leefgebieden langs de West-Europese kust. Maar die zijn in de loop der tijd verdwenen. In de plaats kwamen polders, die onder invloed staan van het zeewater. In Vlaanderen vinden we nog zo’n 140 ha aan zilte graslanden. Deze zilte graslanden vormen een specifiek natuurtype, waar we soorten die afhankelijk zijn van zoute omstandigheden terugvinden. Het gaat zowel om planten (bijvoorbeeld zilte zegge) als om dieren, vnl. ongewervelden.

    Tijdens een terreinbezoek op 21 maart 2021 stonden de waterkevers centraal. Om waterkevers in brakke wateren op te sporen werd een appelmoeszeef gebruikt. Zo werden drie soorten waterkevers die afhankelijk zijn van zoute omstandigheden gevonden.

    De meest bijzondere soort is de ca. 4mm grote Helophorus fulgidicollis, die voor het laatst gezien werd in 1953 in Antwerpen, waar de soort ook in 1909 geregistreerd werd. De soort is gekend van de kust want daar werd hij in 1927 in het Zwin gevonden. Dit betreft dus de vierde waarneming van deze soort in België en het was reeds 68 jaar geleden dat deze soort nog gevonden werd. Over de leefwijze van deze kever is niet erg veel bekend. De eieren worden in een cocon in de modder afgezet. De larven jagen op kleine organismen zoals borstelwormen, terwijl de volwassen kevers wellicht enkel plantaardig materiaal (algen etc.) eten.
     

    Please publish modules in offcanvas position.