Egel nog steeds meest gemelde verkeersslachtoffer in Vlaanderen

    De voorbije drie jaar verzamelden 2.634 waarnemers via de website www.dierenonderdewielen.bewww.waarnemingen.be en de mobiele apps (iObs en Obsmapp) samen 30.873 waarnemingen van verkeersslachtoffers en dit is allicht slechts het topje van de ijsberg. Er werden 399 soorten wilde dieren als slachtoffer gemeld. De talrijkst gemelde slachtoffers zijn zoogdieren (45,2%), gevolgd door amfibieën en reptielen (28,0%), vogels (23,7%) en andere soortgroepen (ongewervelden 3,1%). De trieste top 3 van de meest gemelde soorten bestaat uit egel (4.707 waarnemingen), gewone pad (2.953) en houtduif (1.988). Ook bij de voorgaande projecten van ‘Dieren onder de wielen’ bleken egel en gewone pad steeds de 2 meest gemelde verkeersslachtoffers. 


    Het aantal egels in Vlaanderen gaat dramatisch achteruit: tussen 2008 en 2018 is hun aantal maar liefst gehalveerd. Verschillende factoren, zoals het verdwijnen van geschikt leefgebied en van voldoende voedsel, liggen hier aan de basis. Tegelijkertijd is de egel al meer dan tien jaar het meest gemelde verkeersslachtoffer. Daarom moedigt Natuurpunt via het project ‘Egelstraat’ mensen aan om hun tuinen met elkaar te verbinden. Zo kunnen egels zich veilig tussen tuinen verplaatsen, en vallen er hopelijk minder verkeersslachtoffers.


    Aanrijdingen met wilde dieren zijn voor de slachtoffers meestal fataal, maar ook voor de bestuurders en inzittenden van voertuigen vormen ze een gevaar. De impact en de schade is afhankelijk van de grootte en het gewicht van het aangereden dier. Vooral aanrijdingen met grote zoogdieren, zoals ree en wild zwijn, vormen een probleem voor de verkeersveiligheid. In totaal werden 1.100 reeën, 1.234 hertachtigen (ree, edelhert, muntjak of damhert) en 263 everzwijnen als verkeersslachtoffer geregistreerd via de politiezones.
     

    Please publish modules in offcanvas position.