Ohmie, de sinaasappellamp

    Het idee voor de lamp, Ohmie genaamd, kwam tijdens de lockdown. De schillen van twee tot drie sinaasappels zijn genoeg om een lamp van te 3D-printen. De lamp kan uiteindelijk gewoon bij het huishoudelijk gft-afval worden gedeponeerd.

    Als basis wordt een biopolymeer dat vrijkomt bij de bacteriële fermentatie van palmafval gebruikt. Daar wordt het gedroogde, vermalen en gezeefde sinaasappelschilpoeder aan toegevoegd. De suikers of koolhydraten in de sinaasappels zorgen er voor dat het sinaasappelpoeder goed aan de biopolymeren bindt en een stevig materiaal vormt. Het mengsel wordt op temperatuur gebracht in de 3D-printer en geprint tot de lamp.

    De lamp heeft de structuur en kleur van een sinaasappel en ruikt er ook naar. De lamp is te bestellen voor 99 euro.

    Of de lamp aan het einde van zijn levensduur weer kan worden omgesmolten tot een nieuw product, werd nog niet getest. ‘Theoretisch gezien kan het, de biopolymeer is een thermoplastic, dus het kan vermalen worden en omgesmolten tot filamenten voor een nieuwe lamp. Maar dat is nog onder ontwikkeling, we zijn bezig om het proces volledig circulair te maken.’

     

    Lees meer op: https://www.deingenieur.nl/artikel/ohmie-de-sinaasappellamp

    Please publish modules in offcanvas position.