Wat voor plastic is het? Dit apparaatje vertelt het je.

    Je denkt er misschien niet steeds aan, maar de shampoofles, het boterkuipje in de koelkast en het boterhamzakje dat je bij de lunch opentrekt zijn allemaal van verschillende soorten plastic gemaakt. Zou je ze bij elkaar gooien om te recyclen, dan blijft er een onduidelijk mengsel over van laagwaardig kunststof, waar alleen nog maar eenvoudige dingen van te maken zijn.
    Daarom hebben afvalverwerkers methoden om de verschillende soorten kunststof, zoals polyetheen, polypropyleen en PET, uit elkaar te halen. Op die manier kan uit die verschillende soorten gebruikt kunststof weer uitstekend bruikbaar ‘nieuw’ plastic gemaakt worden.

    Die luxe hebben armere landen niet. Daar proberen mensen om aan de hand van merktekens op het plastic de boel te scheiden. Dit is lastig, want soms is het plastic vies of ontbreken deze symbolen doordat het plastic voorwerp in stukken is gescheurd. Het scheiden van plastic is op deze manier arbeidsintensief, langzaam en gevoelig voor fouten.
    De Nederlander Jerry de Vos heeft hiervoor nu een oplossing bedacht: de Plastic Scanner. Houd dit eenvoudig ogende apparaatje voor een stuk plastic en het vertelt je met behoorlijke zekerheid van welk type het is. De hoop is dat met de invoering van deze apparaatjes het scheiden van plastics makkelijker wordt en er dus ook meer kunststof zal worden hergebruikt. 

    Het mooie is verder dat de Plastic Scanner een opensourceproject is. Dat betekent in de eerste plaats dat de ontwerpen en details van het apparaatje vrij te gebruiken zijn. Iemand in Kenia of India kan die van het internet plukken en een 3D-printer aanzetten. Maar handige jongens en meisjes kunnen ook voortbouwen op de Plastic Scanner en hem verder verbeteren, of een beetje aanpassen voor andere toepassingen. Helemaal perfect is de Plastic Scanner echter nog niet. Hij is nu geschikt om zo’n 75 procent van de soorten plastic te herkennen die we in het dagelijks leven gebruiken. Langzamerhand zal de scanner ook wel met nieuwe soorten kunststof uit de voeten kunnen.
     

    Please publish modules in offcanvas position.