Skaten op kauwgomwielen

    Kauwgom, oorspronkelijk afkomstig van gom uit bomen, wordt sinds de Tweede Wereldoorlog vaker gemaakt van synthetisch rubber, zoals polyisobuteen, hetzelfde materiaal als in autobanden. Op zich een geschikt materiaal om te recyclen, maar op dit moment komt 90 procent van alle kauwgom op straat of in het milieu terecht.

    Enkele studenten bedachten een manier om kauwgom van de straat te houden en te recyclen tot skateboardwielen. De studenten hingen op drukke plekken borden op om kauwgom te verzamelen. Wanneer het bord vol was, vermaalden ze de kauwgom samen met het bord van polymethylmethacrylaat (PMMA). De kauwgom zelf is niet stabiel genoeg om er een verwerkbaar materiaal van te maken. Via spuitgieten, een productiemethode waarbij ze het gesmolten mengsel onder hoge druk in een vorm spuiten, worden de skateboardwielen gevormd. Als de wielen versleten zijn, worden ze opnieuw vermalen en gesmolten tot nieuwe banden.

    De techniek is alleen getest op kleine schaal. Als alles werkt, wil men het materiaal ook gaan gebruiken voor de kleding- en auto-industrie. Maar daarvoor is nog een lange weg te gaan. Voorlopig is daar het maken van schoenzolen de enige levensvatbare toepassing, denkt men.
     

    Please publish modules in offcanvas position.