Het grote vogelweekend 2022: top 3 verstevigt zijn positie

    Het Grote Vogelweekend is de grootste publiekscampagne van Natuurpunt en de tellingen lopen nog volop binnen. Met Het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt gegevens verzamelen over onze tuinvogels. Met professionele biologen zou het onmogelijk zijn om zoveel gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd wil Natuurpunt mensen wakker maken voor de schoonheid die in onze natuur, maar ook in onze tuinen te vinden is. We willen hen ook verder aanmoedigen om vogels op een verantwoorde manier te blijven voederen en te helpen, vooral tijdens de wintermaanden maar ook tijdens het broedseizoen. De definitieve resultaten verschijnen eind deze maand in een uitgebreider rapport

    Tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden 47.750 enthousiaste vogeltellers mee de tuinvogels in Vlaanderen. Volgens de voorlopige cijfers zijn er 777.168 vogels geteld in 25.093 tuinen. Het aantal vogels en soorten per tuin bleef behouden: gemiddeld zagen we 23 vogels van 7 soorten per tuin. Ook de top 3 bleef behouden: huismus, koolmees en vink. 

    Tussen de provincies zijn er wel enkele verschillen te zien. De huismus, koolmees en houtduif bepalen de top 3 in de provincie Antwerpen. In Limburg zijn dit de huismus, de koolmees en de pimpelmees. In Oost-Vlaanderen werden de vink, de koolmees en de huismus het vaakst gespot. In de provincie Vlaams-Brabant bepalen de huismus, de vink en koolmees de top 3, net zoals in West-Vlaanderen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt een winterthuis aan meer vogels dan men zou veronderstellen. Koolmees, huismus en houtduif vormen de Brusselse top 3.

    Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk werd afgelopen weekend geteld. In Nederland is de voorlopige top drie: huismus, koolmees en merel.
     

    Please publish modules in offcanvas position.