Na een slechte nacht wil ook een mug maar één ding: slapen

    Waarom het belangrijk is om de slaap van muggen te bestuderen? Muggen zijn de dodelijkste dieren op aarde. Alleen al malaria doodt eigenhandig jaarlijks meer dan 400.000 mensen. Door het 24-uursritme van muggen te begrijpen, hopen onderzoekers betere manieren te vinden om infectie te voorkomen.

    Met behulp van camera’s en infraroodsensoren konden onderzoekers de bewegingen van muggen volgen zonder ze te storen. Het team bestudeerde drie verschillende soorten ziekteverspreidende muggen, namelijk de gelekoortsmug (een ‘dagbijter’), de gewone steekmug (die in de schemering een maaltijd zoekt) en de Anopheles stephensi (die ’s nachts het meest actief is).
    In een eerste experiment bestudeerden de biologen het slaap- en voedingsgedrag van de muggen. In een tweede experiment wekten ze de muggen door middel van trillingen bruut uit hun slaap. Hieruit bleek dat 75 procent van de muggen die een goede nachtrust had gehad, de volgende dag op zoek ging naar voedsel. Maar minder dan een kwart had na een slapeloze nacht nog zin in een maaltijd. Na een slechte nacht wil ook de mug dus maar één ding: verder slapen. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.

    Overigens zijn mensen en muggen niet de enigen die het liefst gemiste slaap inhalen. Want ook bij enkele andere dieren, zoals honingbijen en fruitvliegjes, is aangetoond dat ze zich na een slechte nacht het liefst nog even een keertje omdraaien.

     

    Lees meer op: https://scientias.nl/na-een-slechte-nacht-wil-ook-een-mug-maar-een-ding-slapen/

    Please publish modules in offcanvas position.