"De slaaf in onze kleerkast": Kledingapp Shein beschuldigd van uitbuiting

    Shein is de meest bezochte modewebsite ter wereld. Fysieke winkels zijn er niet, alles gebeurt online.

    Maar er is een schaduwzijde. De Zwitserse ngo PublicEye, dat onderzoek voert rond sociale thema’s, kon Chinese onderzoekers sturen naar fabrieken in Guangzhou. Daar is het hoofdkantoor van Shein Fashion en de meeste leveranciers van Shein hebben er bedrijven.

     

    De onderzoekers lokaliseerden 17 van de 1000 fabrieken die kledij leveren voor Shein, inclusief sweatshops in de kleine straatjes van Guangzhou. Het rapport spreekt over kleine ruimtes met dichtgelaste tralieramen en arbeiders die er 11 tot 12 uur per dag werken. Dat komt neer op 75 uur per week en is in strijd met zowel de ethische code van Shein als de Chinese arbeidswetgeving.

    Ook de app zelf werkt met een vorm van wat gamification wordt genoemd, ‘spelelementen’ introduceren in een omgeving die niets met gaming te maken hebben. Je kan voortdurend punten verzamelen en zo kledij kopen voor soms letterlijk een paar euro. En terwijl je dat doet, verzamelt Shein ook nog eens gigantisch veel data. Alles wat je doet in en op de app en de site wordt gevolgd en in kaart gebracht: naar welke kledij je kijkt en hoe lang, de volgorde van de pagina’s die je bekijkt, enz… Al is Shein uiteraard niet de enige app ter wereld die dit doet...

    Lees meer op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/24/shein/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.