Hoe controleert een sprinkhaan zijn sprong?

    Sprinkhanen zijn bijzondere insecten. Met hun krachtige achterpoten katapulteren sprinkhanen zich gemiddeld 25 cm hoog en makkelijk een meter ver. Als je hun lichaamsomvang in acht neemt, kan je deze prestatie vergelijken met een mens die over een voetbalveld heen springt. Bij elke sprong ontwikkelt een sprinkhaan een enorme kracht vanuit zijn knieën. Die werken . Bij de lancering ontspant het insect zijn spieren in zijn achterpoten, waardoor hij de lucht in gelanceerd wordt.

    Door middel van een slow-motion camera werd geanalyseerd hoe een sprinkhaan zijn achterpoten dubbelvouwt en met een snelheid van ongeveer 3 meter per seconde een gat in de lucht springt. De springspier van een sprinkhaan ontwikkelt daarbij een enorme kracht die tien maal groter is dan die van menselijke spieren op topsnelheid. Nog een opvallend feit: de enige gekende soort die deze spierkracht evenaart is (de schelpsluitspier van) een mossel, maar de spieren van een sprinkhaan werken ook nog eens veel sneller.

    Een sprinkhaan kan zijn beenspieren ook in verschillende versnellingen gebruiken. Het insect kan beslissen of hij zich voortbeweegt in slowmotion of tegen de snelheid van het licht. Dat heeft hijte danken aan een ingenieus zenuwstelsel dat uitgerust is met twee types zenuwvezels die aan de springspieren gehecht zijn: één soort voor langzame bewegingen en één soort voor superkrachtige sprongen.​ Voor trage bewegingen activeert de sprinkhaan een klein deel van de ‘trage’ spiervezels in zijn benen. Die stellen hem in staat om te wandelen of te lopen waar hij wil. Voor een metersverre sprong worden de ‘trage’ spieren afgeremd en een deel of alle snelle spieren worden geactiveerd. Hoe ver of hoe hoog de sprinkhaan springt hangt dus af van hoeveel impulsen hij naar zijn beenspieren stuurt. Eén impuls is een klein huppeltje, twee impulsen staan gelijk aan een sprong en drie impulsen zijn goed voor een enorme krachtsinspanning waarmee de sprinkhaan meters verder belandt. Wist je dat veel sprinkhaansoorten ook hun vleugels gebruiken om hun sprong extra kracht bij te zetten? Al fladderend kunnen ze nog tientallen meters verder geraken.

     

    Lees meer op: https://www.onzenatuur.be/artikel/hoe-controleert-een-sprinkhaan-zijn-sprong

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.