Waar gaat de mol naartoe als het regent?

    Mollen zijn hun ganse leven op zoek naar dé ideale plek om voedsel te vinden: niet te droog want dan zijn er geen wormen, maar ook niet te nat want dan zouden ze kunnen verdrinken. Om de bodem in optimale vorm te houden, dragen ze ook zelf hun steentje bij. Met hun ondergronds tunnelcomplex beluchten ze de bodem. Dat heeft als voordeel dat die laatste als een spons water opzuigt en vasthoudt. Dat is niet alleen goed voor het bodemleven (en dus voor de mol zelf om voedsel te vinden), maar het voorkomt ook lokale overstromingen. Een plotse plensbui trekt zó weer weg in een gazon-met-mol, terwijl het water langdurig beschikbaar blijft voor je planten. 

    Maar tegen een regelrechte zondvloed is zelfs de meest geharde mol niet opgewassen. Wanneer je ‘s winters plots een verhoogde molshoopactiviteit opmerkt in je tuin, betekent dat dat de grondwaterspiegel de mol dichter naar het aardoppervlak duwt. En als het water hem écht aan de lippen staat, zoekt hij vliegensvlug hoger gelegen gebieden op. Mollen kunnen overigens prima zwemmen, maar ademen onder water is ook voor dit zoogdier een brug te ver.

    Om af te sluiten nog een goed woordje over de mol: niet alleen zorgt hij voor een goede drainage van je tuin, hij eet ook schadelijke insectenlarven op en produceert duurzame potgrond. Heb je geen planten te verpotten en wil je toch van die ‘lelijke’ heuvels af? Schep ze dan voorzichtig weg en verspreid de vruchtbare aarde als natuurlijke meststof over je gazon. Het heeft trouwens geen enkele zin om de aarde van een verse molshoop terug de grond in te duwen. Zo dreig je in een eeuwigdurend ‘welles - nietes’ spelletje te belanden met jouw privé-tuinmol.
     
    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.