Muggen tegen de muggen

    Onder andere door klimaatverandering is het zeker mogelijk dat sommige muggen die oorspronkelijk enkel in tropische gebieden leefden, zich ook in onze streken zullen kunnen vestigen. In het verleden concentreerde onderzoek naar nieuwe bestrijdingsmethoden zich sterk op de tropen. Maar nu moeten wij dus ook op onze hoede zijn. En als je zoekt naar andere methoden dan spuiten met insecticiden – middelen waar muggen al resistent tegen zijn – dan kom je al snel bij biologische bestrijding uit: het inzetten van (meestal) natuurlijk vijanden.

    Een methode die al veelvuldig wordt ingezet, is een bacterie die poriën in de darmen van muggenlarven veroorzaakt waardoor die sterven. In moerasgebieden in Spanje, Italië en de Camargue in Frankrijk en in overloopgebieden van de Rijn in Duitsland verspreiden helikopters jaarlijks het bacteriepreparaat in een soort ijskristalletjes over het oppervlaktewater. Het schijnt daar goed te werken en heeft geen direct toxisch effect op ander waterleven. Wel zijn er inmiddels enkele studies dat het indirect effect heeft op het voedselweb omdat ook larven van bijvoorbeeld dansmuggen gevoelig zijn voor het spul, en deze muggen zijn weer een voedselbron van vogels, vleermuizen en salamanders.

    Bij toeval is een ander bestrijdingstechniek ontdekt waarin een andere bacteriesoort een hoofdrol speelt. Zo’n 60 procent van alle insectensoorten zijn van nature drager van deze bacterie die een wat vreemde invloed op de voortplanting kan hebben. Wanneer een Wolbachia-dragende mannetjesmug met een wild niet-dragend vrouwtje paart, krijgen ze geen vruchtbare nakomelingen. De eitjes worden wel gelegd, maar komen niet uit.
     
    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.