Mieren vertellen elkaar bijvoorbeeld dat ze een beter nest hebben gevonden door de ander de weg ernaartoe te wijzen door gezamenlijk richting het nieuwe nest te lopen. De leerling leert de route op deze manier zó goed, dat hij in z’n eentje de weg terug naar het oude nest kan vinden en de boodschap kan doorgeven aan een nieuwe mier, en zo verder.
Voor een onderzoek bouwden wetenschappers een grote arena in een lab, met voldoende ruimte tussen het oude en het nieuwe nest. Het oude nest was expres vrij slecht aangelegd. Het nieuwe nest daarentegen was van alle mierengemakken voorzien. Een robotmier werd uitgerust met de geurklieren van een werkmier, waar een flinke dosis feromonen uit vrijkwam. Deze aantrekkelijke geurstoffen zorgden ervoor dat de robotmier goed was gecamoufleerd als echte mier en dat de leerling achter hem aan zou blijven lopen. Toen de echte mier aankwam bij het nieuwe nest, gaven ze hem de tijd om het nieuwe nest goed in zich op te nemen. Daarna kon hij in zijn eigen tijd de weg terug naar huis beginnen. Het team kwam tot de conclusie dat het de robotmier was gelukt om de route naar het nieuwe nest goed over te brengen aan de leerling. Ze konden op deze manier de prestaties van de mieren die in de leer waren geweest bij de robot vergelijken met mieren die ze direct hadden neergezet bij het nieuwe nest, zonder de lessen van de robotmier. De mieren die de weg hadden geleerd door achter de robotmier aan te lopen, vonden de weg terug naar huis veel sneller en gemakkelijker terug.
Lees meer op: https://www.natuurpunt.be/nieuws/dieren-onder-de-wielen-registreer-je-route-voor-kwaliteitsvolle-knelpuntenanalyse-20220808