Samenleven met de mol

    Een mol heeft een gangenstelsel van een bepaalde lengte nodig om genoeg eten te vinden. Hij gebruikt die gangen dan namelijk als ‘supermarkt’. De aarde die hij kwijt moet bij het uitbouwen van zijn gangenstelsel brengt hij in zijgangen naar de oppervlakte. Zo ontstaan de bekende molshopen. Als een deel van de gang beschadigd geraakt of onbruikbaar wordt, door bv stijgend grondwater of een molshoop die ingetrapt wordt, dan graaft hij nieuwe gangen bij. 

    In een gemiddelde tuin leeft er maar één mol. Mollen leven solitair en territoriaal: ze verdedigen hun gangenstelsel tegen soortgenoten. Dood je de mol in je tuin, dan wordt het gangenstelsel niet meer verdedigd en gewoonlijk binnen de 24u ingenomen of verdeeld onder de mollen van de aangrenzende territoria.

    In de korte periode dat de mol zijn gangenstelsel uitbouwt (of dat van een vorige ‘renoveert’), kun je kort na het verschijnen van de molshopen, de aarde verspreiden over het gras. Zo ontstaan er geen kale plekken in het gras en zie je er na de eerste regenbui niets meer van. De mollengang blijft intact en er verschijnen dus voor lange tijd geen nieuwe molshopen. Mens en mol tevreden. Of doe mee aan de actie Maai mei niet en laat je gras wat langer groeien. Je ziet de molshopen niet meer en je helpt niet alleen de mol, maar ook nog miljoenen wilde bijen en andere bestuivers in nood. Zo kunnen we zonder kosten of milieuimpact en een minimum aan moeite toch met dit bijzondere zoogdiertje samenleven. 

     

    Lees meer op: https://www.natuurpunt.be/nieuws/samenleven-met-de-mol-20230106

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.