Andere onderzoekers hadden het productieproces van de stof al uitvoerig beschreven. “Die stapjes moesten we zorgvuldig één voor één uitvoeren, zoals het volgen van een ingewikkeld kookrecept”, aldus Van Scheppingen. De studente besloot het proces echter niet precies te volgen en dat bleek een schot in de roos. “Bij één stapje deden we het anders, en pasten we een andere zuiveringstechniek toe. Ineens bleek onze endoxifen een stuk puurder.”
Duizend keer goedkoper
Door die ontdekking werd een tweede, hele dure stap overbodig. Het Groningse bedrijf Syncom kon met de toevallig ontdekte techniek een pak goedkoper en op grote schaal Z-endoxifen produceren. Hoofdonderzoeker Milroy rekende uit dat de productiekosten zo’n duizend keer lager lagen als de prijs die commerciële bedrijven voor de stof in pure vorm vroegen.
Borstkanker
De bijzondere vondst kreeg jarenlang weinig aandacht, omdat Z-endoxifen niet veel toepassingen had. Dat verandere vorig jaar, toen bleek dat de stof een veelbelovend medicijn voor bepaalde typen borstkanker is.
De prijzen van kankermedicatie zijn tegenwoordig torenhoog. Een nieuw medicijn kost gemiddeld tienduizenden euro’s per patiënt per jaar. Het is dan ook zeer belangrijk dat de medicatie goedkoper wordt, zodat alle patiënten toegang hebben tot de nieuwe geneesmiddelen.
Daadwerkelijk goedkoper?
Z-endoxifen is momenteel nog niet op de markt verkrijgbaar als medicijn, dat zal nog zeker zes à zeven jaar duren. Of het middel tegen die tijd beduidend goedkoper wordt door de vondst is maar zeer de vraag. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn, stelt Huub Schellekens, biotechnoloog aan de Universiteit Utrecht, in de Volkskrant. “Bij dit soort medicijnen wordt de prijs vooral bepaald door de waarde die we er als maatschappij aan hechten en dus niet door de productiekosten.” De biotechnoloog voegt eraan toe dat slechts 1 procent van de prijs van een medicijn wordt bepaald door de productiekosten. “En 1 procent duizend keer goedkoper maken, maakt uiteindelijk niet zoveel uit.”
bron: gva.be