Gigantische dinosaurussen door klimaatverandering

    Wie aan grote en machtige dinosaurussen denkt, denkt ongetwijfeld al snel aan de Tyrannosaurus rex. De plantenetende langnekken (Sauropoda) zijn misschien wel minder angstaanjagend zijn dan de T. rex, toch werden ze vele maten groter. Zo zijn er exemplaren bekend die meer dan 40 meter lang werden en meer dan 70 ton wogen!

    In de afgelopen eeuwen hebben onderzoekers op alle continenten (zelf op Antarctica!) Sauropoda ontdekt. Duidelijk is dan ook wel dat deze enorme planteneters prima konden overleven hier op aarde. Minder duidelijk is waardoor ze wereldwijd zo succesvol waren, en waarom ze toch zo ontzettend groot zijn geworden. Maar een nieuw onderzoek lijkt daar verandering in te brengen.

    Oorspronkelijk was de groep dinosaurussen waartoe de Sauropoda behoorden niet zo indrukwekkend, ze waren over het algemeen vrij klein en licht. Ze hadden ook lange en smalle tanden, wat erop wijst dat ze voornamelijk zachte planten aten. Dit ging lange tijd prima, maar zo’n 180 miljoen jaar geleden stierven ze opeens uit, met uitzondering van de Sauropoda. Dankzij resten van een van de oudste grote Sauropoda die tot nu toe werden teruggevonden, denken onderzoekers dat dit te verklaren is door een klimaatverandering die waarschijnlijk veroorzaakt werd door vulkaanuitbarstingen. Hierbij zouden grote hoeveelheden broeikasgassen zoals CO2 en methaan zijn vrijgekomen waardoor het plots warmer werd.

    Door fossiele resten van planten in grondlagen waarin het dinoskelet gevonden werd te vergelijken met andere grondlagen, merkten onderzoekers op dat zo’n 180 miljoen jaar geleden het klimaat dus heel plots moet veranderd zijn. Het lijkt er namelijk op dat een gematigd warm en vochtig klimaat met veel verschillende soorten planten plaatsmaakte voor een seizoensgebonden heel warm en droog klimaat waarin voornamelijk hittebestendige planten  (zoals planten met stekels) goed groeiden. Die planten waren waarschijnlijk een groot probleem voor de meeste planteneters die met hun slanke tanden altijd zachte planten hadden gegeten. Zij stierven dan ook uit, terwijl de Sauropoda met hun sterkere tanden prima in staat waren om deze ruigere planten op te eten. Omdat ze het zo goed deden in de nieuwe omstandigheden konden ze zich dan ook met succes over de hele wereld verspreiden. Dat deze langnekken nadien ook zo gigantisch groot werden zou ook te verklaren zijn door de klimaatverandering en de andere soorten planten die ze nu moesten eten. Om dit voedsel te kunnen verteren hadden ze namelijk een groot spijsverteringsstelsel nodig. Grotere dinosaurussen waren dus in het voordeel, ze hadden betere overlevings- en dus voortplantingskansen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de planteneters steeds groter en groter werden.

    bron: https://www.scientias.nl/klimaatverandering-leidde-tot-de-evolutie-van-gigantische-dinosaurussen/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.