Wetenschappers willen dat je je jeansbroek nog maar één keer per maand wast

    Je comfortabele blauwe jeansbroek kan wel eens schadelijk zijn voor onze planeet. Onderzoekers hebben namelijk grote hoeveelheden microvezels van blauwe jeansstof gevonden in waterstaaltjes die in heel Canada zijn genomen.

    Wetenschappers ontdekten dat tussen één op de acht en één op de vier van alle microvezels in de waterstalen blauwe spijkerstof waren. Een deel van deze microvezels is gevonden op een diepte van 1500 meter. Volgens de onderzoekers betekent dit dat ze grote afstanden kunnen afleggen. Het team vond de hoogste hoeveelheden jeans-microvezels in ondiepe meren in gebieden aan de rand van grote steden. Hoewel het onderzoek beperkt was tot Canada, verwachten de onderzoekers dezelfde resultaten voor andere plekken.

    Het team onderzocht ook hoeveel microvezels er verloren gingen uit een spijkerbroek tijdens een gemiddelde wasbeurt. Ze ontdekten dat er bij elke wasbeurt ongeveer vijftigduizend microvezels van de spijkerbroek vrijkwamen.

    Volgens wetenschappers is het effect van jeans-microvezels op het milieu nog onzeker. Hoewel de vezels niet onder plastic vallen, zijn ze wel door mensen aangepast. Jeans wordt namelijk tijdens het maken chemisch behandeld en de stof neemt de chemicaliën op. De vraag welke impact die chemische verandering heeft, moet nog  beantwoord worden.

    Ondertussen raden de onderzoekers wel aan om je spijkerbroek minder te wassen. Een jeansbedrijf wiens producten in het onderzoek werden gebruikt, stelt voor om je spijkerbroek één keer per maand te wassen.

    Bron: https://www.newscientist.nl/nieuws/wetenschappers-willen-dat-je-je-spijkerbroek-nog-maar-een-keer-per-maand-wast/

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.