De krabbenscheer is een drijvende waterplant die bij een goede waterkwaliteit volledige wateroppervlakken kan innemen. Eén van de laatste autochtone populaties komt voor in de Damvallei nabij Gent. De soort overleeft er nog in kleine aantallen, maar slaagt er maar niet in opnieuw het volledige wateroppervlak in te palmen. Het plaatsen van een krabbenscheerkooi, voor de eerste keer gebruikt in Vlaanderen, moet de soort een veilige plaats bieden om zijn populatie her op te bouwen en naar een duurzaam niveau te tillen.

    Krabbenscheer een sleutelsoort voor moerasvegetaties

    Krabbenscheer leeft afwisselend onder en half boven het water. De plant rust in de winter op de bodem van het water en in het voorjaar komen de stekelige bladeren terug bovendrijven en verspreidt het zich vooral door het vormen van nieuwe jonge plantjes uit de wortels (uitlopers). Het is een echte “ecosystem engineer “ die een belangrijke rol vervult in het vastleggen van voedingsstoffen uit het water. Deze sleutelsoort kan, vooral door het vormen van uitlopers, ervoor zorgen dat het volledige oppervlak van een plas of sloot ingenomen wordt door een weelderige drijvende watervegetatie. De plant vormt een dicht pak van drijvende planten waartussen andere waterplanten kansen krijgen om te groeien en ook veel insecten, zoals libellen, nuttig gebruik van maken. Door het vormen van dergelijke drijftillen kan de plant het verlanden van open water in gang zetten waardoor uiteindelijk veenvorming optreedt, een uniek natuurlijk proces dat nu amper nog plaatsvindt.

    Lees hier meer over op https://www.natuurpunt.be/nieuws/de-krabbenscheerkooi-een-laatste-redmiddel-voor-een-uniek-moerasecosysteem-20200313

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.