Voor het eerst is een Przewalskipaard gekloond!
     
    Een Amerikaanse dierentuin is er voor het eerst in geslaagd een przewalskipaard te klonen. Die komen nog maar amper voor in het wild. Volgens de wetenschappers is dit een belangrijke stap voor kweekprogramma's van bedreigde diersoorten. Het genetisch materiaal waaruit het dier gekloond is, was al 40 jaar ingevroren.

    Het przewalskipaard, vernoemd naar kolonel Nikolaj Przjevalski die de soort in 1878 ontdekte, kwam oorspronkelijk in het wild voor in Europa en Azië. Door veranderingen in zijn leefomgeving, een gevolg van menselijke en natuurlijke factoren, ging hun aantal drastisch naar beneden. Sinds de jaren 60 is het przewalskipaard zo goed als uitgestorven in het wild en overleven ze voornamelijk in dierentuinen. Inmiddels zijn er in China en Mongolië weer enkele wilde kuddes, maar met nog geen 2.000 exemplaren wereldwijd blijft de soort kwetsbaar.

    Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben nu voor het eerst met succes een przewalskipaard gekloond. Het gaat om een samenwerking tussen de San Diego Zoo, de natuurbehoudsorganisatie Revive & Restore en het bedrijf ViaGen Equine. Het veulentje, een hengst, is geboren op 6 augustus, het nieuws is nu pas bekendgemaakt.

    Bekijk het filmpje van Kurt op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/13/bedreigd-przewalskipaard-voor-het-eerst-gekloond/
    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.