Fruit en groenten zijn minder voedzaam dan vroeger

    Steeds meer onderzoek wijst erop dat veel van de vruchten, groenten en granen die tegenwoordig worden geproduceerd, minder eiwitten, calcium, fosfor, ijzer, riboflavine en vitamine-C bevatten dan dezelfde gewassen die tientallen jaren geleden werden verbouwd. Deze ontwikkeling is vooral zorgwekkend nu meer en meer mensen overstappen op een dieet dat hoofdzakelijk plantaardig is, een stap die ook door steeds meer experts wordt aanbevolen als een manier om het milieu te beschermen. De alarmerende afname van deze bestanddelen heeft ook gevolgen voor vleeseters. Volgens onderzoek doen ook koeien, varkens, geiten en schapen zich tegenwoordig tegoed aan minder voedzame grassen en granen, waardoor vlees en andere dierlijke producten eveneens minder gezond zijn dan ze voorheen waren.

    Door de afname van de hoeveelheid voedingsstoffen zal ons lichaam minder bestanddelen binnenkrijgen die het nodig heeft om ons te beschermen tegen chronische ziekten. Volgens experts is het echter belangrijk om deze afnames aan voedingsstoffen in het juiste perspectief te bekijken, want het mag duidelijk zijn dat fruit, groenten en volkoren granen nog altijd tot de gezondste voedingswaren op aarde behoren. Het is niet de bedoeling dat dit nieuws mensen zal afbrengen van het eten van een gevarieerd aanbod van deze producten. De onderzoekers hopen wel dat de resultaten van het onderzoek duidelijk zullen maken hoe belangrijk het is dat gewassen op de juiste wijze worden verbouwd.

     

    Lees meer op: https://www.nationalgeographic.nl/fruit-en-groenten-zijn-minder-voedzaam-dan-voorheen

    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.