Hoe microbieel eiwit als vleesvervanger de bossen op aarde kan redden

    Al een tijdje weten we dat onze hedendaagse vleesconsumptie onhoudbaar is. De wereldwijde veeteelt doet niet veel goeds voor onze planeet. Zure regen, ontbossing, landafbraak en het verlies van biodiversiteit zijn stuk voor stuk gevolgen van onze intensieve veeteelt. De huidige vleesindustrie is ook medeverantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Dit komt doordat koeien, varkens en schapen behoorlijk wat broeikasgassen uitstoten. Tegelijkertijd worden er ook veel bossen – die veel koolstof opslaan – voor de vleesindustrie gekapt. Bossen moeten bijvoorbeeld plaatsmaken voor vee. Bovendien worden er ook bossen gekapt zodat hier het voer voor vee verbouwd kan worden. Jaarlijks gaan ongeveer 13 miljard voetbalvelden aan bos verloren doordat land wordt omgezet in weides of akkerland.

    Wetenschappers experimenten er dan ook lustig op los met plantaardige vleesvervangers die ‘net echt’ smaken en kweekvlees, waarbij vlees wordt gekweekt in een laboratorium met behulp van cellen van een levend dier. Een ander veelbelovend alternatief is microbieel eiwit. Hoewel wat minder bekend, is dit echter een vleesvervanger waar het milieu behoorlijk blij van wordt, zo bewijzen onderzoekers. Microbieel eiwit wordt geproduceerd door microben zoals schimmels. Het eindproduct is een zeer eiwitrijk product dat smaakt, voelt en net zo voedzaam is als echt vlees. Volgens onderzoekers zou de vervanging van vlees door microbieel eiwit in de toekomst de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kunnen verminderen en zelfs bossen kunnen redden. Ze ontdekten dat als 20 procent vlees wordt vervangen door microbieel eiwit, de jaarlijkse ontbossing en de daarmee samenhangende CO2-uitstoot tegen 2050 kan zijn gehalveerd.
     
    ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.