Wat zijn de belangrijkste bloemen voor bijen?

   

  Bijen bezoeken bloemen waarbij ze de nectar gebruiken als energiebron om te kunnen vliegen en stuifmeel verzamelen als eiwitbron voor hun nakomelingen. Als we ze willen helpen, is het dus erg belangrijk om goed te weten welke bloemen het vaakst bezocht worden door wilde bijen.

  Sinds het ontstaan van waarnemingen.be, nu 15 jaar geleden, zijn er heel wat waarnemingen van bijen ingegeven, ondertussen goed voor bijna 800.000 bijenwaarnemingen. Veel waarnemers voeren meteen ook de plant in waar ze een bij op gespot hebben, waardoor er in de database een schat aan informatie te vinden is over het bloembezoek van bijen.

  Analyses tonen aan dat de topplanten bij uitstek onze inheemse (on)kruiden zijn die gewoon aanwezig kunnen zijn in gazons door wat minder vaak te maaien. De paardenbloem bleek met kop en schouders boven alle andere planten uit te steken. Ook andere planten die in heel wat tuinen te vinden zijn, zoals jacobskruiskruid en rode klaver staan hoog in de top 25. Ook distels zijn erg belangrijk met akkerdistel op de 4de plaats.

   

  Lees meer op: https://www.natuurpunt.be/nieuws/wat-zijn-de-belangrijkste-bloemen-voor-bijen-20230302

  ©2024 Natuur en Wetenchap vzw All Rights Reserved.