Atoomtoerisme in opkomst

De crisis in Japan heeft geleid tot meer interesse in nucleaire locaties zoals musea, fabrieken, voormalige geheime complexen van het Manhattan Project (het atoombomprogramma van de Verenigde Staten tijdens WO II) en gebieden verwoest door rampen. ‘We krijgen meer bezoekers sinds de ramp bij de Japanse kerncentrale', aldus Allan Palmer, directeur van het Atoomtestmuseum en de stichting voor nucleaire testlocaties in Nevada. De meeste tests met atoombommen van de VS zijn in de woestijnen van Nevada uitgevoerd. In een recent weekend waren er twaalf procent meer bezoekers in het Atoomtestmuseum dan normaal.

Ook het museum van Nucleaire Wetenschap en Geschiedenis in Albuquerque, in de staat New Mexico, zag een toename in het aantal bezoekers van maar liefst twintig procent.Een van de docenten verbonden aan het museum, de gepensioneerde natuurkundige Duane Hughes, zegt dat de nieuwsgierige bezoekers niet nerveus, maar eerder verward zijn over de tegenstrijdige verhalen over de gevaren van de kerncentrale in Japan. ‘Wij proberen mensen evenwichtige en eerlijke antwoorden te geven', zegt Hughes. ‘Ik heb niemand gezien die in paniek is, of mensen die bang zijn dat de wereld vergaat.'

En het zijn niet alleen de VS waar de populariteit van atoomtoerisme in de lift zit. In Oekraïne is de regering voorbereidingen aan het treffen om rondleidingen in Tsjernobyl op te zetten. Bezoekers zouden onder meer een kijkje nemen in Pripyat, een stadje nabij Tsjernobyl waar de toenmalige werknemers van de centrale woonden. Particuliere reisbureaus begonnen vorig jaar al rondleidingen in het gebied. Kosten: ruim 175 euro per persoon.

bron: standaard.be

© 2024 Natuur en Wetenschap vzw All Rights Reserved. Voor vragen: webmaster@natuurenwetenschap.be